"Enter"a basıp içeriğe geçin

Akıllı Telefon Alamadım

Çevremdeki herkes neden bir galaxy s4 ya da iphone5 almadığımı soruyor.

Cevabı belli, kendime göre telefon bulamıyorum.

Neden bulamadığımı hayat hikayemle birlikte anlatayım.

İlk telefonum lise 3 te star gazetesinden kuponla aldığım Kenwood EM608 di

kenwood_em608_01

kenwoodun  güzel yanı 3 renk ışıklı ekranı ve diğerlerine nazaran daha yumuşak bir tuş sesi olmasıydı. O dönemlerde ortalama bir telefonun boyutu 15 cm civarındaydı. Cep telefonunu henüz cebimizde gezdiremiyorduk. Kılıfı vardı ve kemere takılırdı. Sivil polis gibi sağ kalçasında bir kabarıklıkla gezerdi millet.

Sonra vakit geçti ve telfonlar küçülmeye başladı. Kenwood şarj olmaz hale gelip de; hiçbir tamirci, dilinden anlamaz duruma gelinceye kadar dayandım. Sonra abim kendi telefonunu bana gönderdi Antalyaya. Kendisi nokia kullanmaya başlamıştı, ben se onun eski telefonu Siemens mc60

siemens-mc60

Bu telefon kenwoodtan sonra elime küçük gelmişti. Tuşlarının basılması birhayli zordu. Yumuşak plastikten yapılmıştı. o dönemin modası değiştirilebilir kılıflıydı. O zamanki tüm ihtiyaçlarımızı karşılıyordu.

İnsanın bir telefondan ne beklentisi olabilir ki; konuşma yap, sms gönder, alarm çal, melodi yükle…

Teknoloji gelişmeye başladıkça telefonlar daha da küçülmeye ve güzelleşmeye devam etti.

Bir sonraki telefonum kimden geldi hatırlamıyorum. Yine bir siemens ve yine daha küçük S45 modeli

siemens-s45

Telefonu her değiştirdiğimde alışmam yine zaman alıyordu. Cebimizde kaybolacak seviyeye inmişti telefonlar. Hele ki bir kadının çantasında kaybolsa, 4 günde bulamazdı kesin. Yine her ihtiyacımızı karşılıyordu bu telefonlar. Daha fazlasına hiç ihtiyacımız olmamıştı. Çünkü geri kalan herşeyi bilgisayardan yapıyorduk. Cep telefonu, adı üstünde sadece bir telefondu, ev telefonunun olduğu gibi

Teknoloji daha ne kadar küçülebilirdi ki

Nokianın çakmak kadar telefon ürettiği dönemler olmuştu.
Sonra kimin başına bişey düştüyse, telefonları büyütmeye başladılar.

Ama bu kez sadece büyümediler, aynı zamanda akıllandırmaya başladılar. ilk kimden başladı bilmiyorum ama tahminimce nokia symbian ile akıllanma furyasına girdi. Adamakıllı fotoğraf çekmeye, video kaydetmeye ve bunları birbiriyle paylaşabilmeye başladılar.

Kendi param ile aldığım ilk telefonum Sony ericsson k750i oldu

sony-ericsson-k750i-multi

İlk elime aldığımda vaaay ne kadar güzel telefon dedim. şu anda iphone5 alsam bu kadar sevinmem sanıyorum.

2 mpixel kamerası var, kızılötesi var, bluetooth var, wap var, ekranı büyük, daha neler neler…

8 seneye yakın kullandım bu telefonu. Hiçbir eksikliğini de hissetmedim

ortadaki joystick bozulup fotoğraf çekme tuşu da basmaz olana kadar direndim.

Arada Microsoftun Windows mobile ile akıllı telefon işiyle uğraşmasını merak edip bir hp 514 voice messenger telefon aldım

hp514

Ama çabuk vazgeçtim. Demekki akıllı telefona hazır değilmişim. Halbuki appstore olsun, siri olsun, internet tarayıcı olsun bu özelliklerin başlangıç seviyeleri hep bu telefonda yani windows mobile 6 da vardı.

Telefonun dahili yazılımının bir işletim sistemi olduğu o zamanlar dank etti. Microsoft bir işletim sistemi ile telefonlara hizmet veriyordu. nokianın kendine ait bi symbian işletim sistemi vardı. Diğerleri java ile yazdıkları kendi özel arayüzlerini kullanıyordu.

İleride ios ve android olarak iki büyük telefon işletim sisteminin piyasayı ele geçireceğini kimse tahmin etmezdi.
Microsoft bile mobil piyasasının bu kadar gelişeceğini tahmin edemezdi. Zaten etse windows mobile 6.5 te n sonra bu kadar ara vermezdi.

Telefon üreticileri, donanımını ürettikleri telefonlara, o donanımı en iyi şekilde kullanabilecekleri işletim sistemlerini yazıp bu günlere geldi. Her donanımda değil, kendi donanımında çalışacak sistemler geliştirdiler.

Bunu akıllı telefonlara taşıyan nokia oldu. symbian ile işletim sistemi ve appstore imkanını verdi. Dokunmatik ekranlı telefonlar üretti

Apple bir farklılık yaratıp tuşsuz ve daha iyi bir ekrana sahip iphone telefonunu çıkartıp mobil platformun çağ atlamasını sağladı. Sadece tıklamayı değil kaydırmayı da ekrana uygulayıp, çoklu dokunmayı kullanmayı başararak, birçok telefon üreticisinin yapmaktan korktuğu şeyi başarıyla yaptı.

Sadece kendi donanımında çalışması için yaptığı işletim sistemiyle, piyasadaki ihtiyaçları karşılamak amacında değil; belli bir standart yaratma amacını güttü.

Herkesin; telefona eklemezsem millet bunu satın almaz, benimle dalga geçerler diye korktuğu özellikleri telefona koymama cesareti gösterdi. Video çekmeyen, bluetooth olmayan, dosya paylaşmayan, flash player desteklemeyen, ön kamerası olmayan bir telefon nasıl oldu da bu kadar populer oldu?

Demek ki insanlar doğru stratejiler ile en eksik şeyi bile en doğru olarak kabul edebiliyor.

Bilgisayar dünyasında microsoftun yaptığı, her cihazda çalışabilecek işletim sistemi yazayım fikrini; mobil platformda android yaptı.

Gerçekten de google ilk başta bunu yapmadı. Apple ile aynı stratejide gitmeye çalıştı. ilk çıkarttığı nexus telefonu sadece internetten satmaya kalkınca büyük hezimete uğradı. Satış stratejisinin hatası yüzünden populer hale getiremediği android telefonunu, yazılımı tüm cihazlara açarak satma fikrine kapıldı (bkz: microsoft).

her cihazda çalışacak şekilde yaptıkları işletim sistemi, her üreticinin birbirinden farklı teknoloji ekipleriyle birleşince, ortaya hem iyi hem de çok kötü android telefonlar çıktı. Böylece android telefonlar, rakip telefonların kullanıcıları tarafından kötü ilan edildi.

Belki doğru bir strateji ile girmiş olsa, bugün google tarafından üretilen nexus telefonlar çok daha başarılı konumda olabilirdi.

Şu anda Samsung Wave telefon kullanıyorum. Eşime iphone5 alınca bu telefon da bana kaldı. Samsungun çıkartmaya çalışıp bir halt beceremediği bada işletim sistemine sahip.

çıktığı durumdaki haline bakılırsa, özellik bakımından halen birçok telefondan daha iyi fotoğraf çekiyor. Ama akıllı değil, aynı donanıma sahip iphone 4 ün yapabildiklerinin yarısını belki yapabiliyor.

Samsung gibi bir firmanın sırf telefon satışlarından elde ettiği gelir; Googleın tüm gelirlerinden daha fazlayken, samsung nasıl iki tane mühendis bulup adam akıllı bir işletim sistemi yazdıramaz. Ürettiği telefonlarının çalıştığı sistem nasıl kendi donanımına özel olmaz.

Peki ben neden kendime telefon bulamıyorum.

Öncelikle telefon dediğin, artık nokia 5110 boyutunda olmamalı. siemens telefonum kadar küçük de olmamalı.

Evdeki bilgisayardan daha çok işlemci ve ram e sahip telefonlar var artık. Olmuşken teknolojisi iyi olsun, beni birkaç sene sonra yarı yolda bırakmasın diyorum.

Bilgisayar teknolojisinde bir dönem pentium 200mmx ten sonra pentium2 ve 3 ile devam eden ve önünü alamadığımız bir gelişme furyası vardı. her sene bilgisayar hızı iki kat fazlalaşıyordu. Aynısı artık telefonlarda yaşanıyor. bu sene çıkan telefon geçen seninkinden iki kat hızlı, iki kat özellikli. Elinde geçen senenin telefonu olanlar, çıkarıp masaya koymaya utanır durumdalar.

Böyle bir haldeyken, 8 sene boyunca k750i telefon kullanmış adam olarak telefon almaya tabiyki çekiniyorum. almayı düşündüğüm telefonların boyutları her sene en az 1cm daha da uzamaya başladı. kurtulmaya çalıştığımız takozlara geri döndük.

iphone 4, boyut olarak aslında benim için en ideal boyutta. Tam avucumun içine otucak şekilde tasarlanmış. Fakat şu anda o telefonun özellikleri bile günümüzün teknolojisinden çok geride kalmış durumda. ios 7 den sonra gelecek olan ilk güncellemede büyük ihtimalle artık desteklenmeyecek durumda olacak ve elimdeki wave ile aynı şekilde sahipsiz kalabilirim. iphonun açık kaynak olmaması sebebiyle, üretici desteklemese bile bir şekilde yazılımını serbest olarak güncelleme imkanınız yok.

Samsungun bada telefonlarına atmış olduğu kazık gibi, iphonun eski telefonlarını kullanan kitleyi de Apple aynı sona doğru sürüklüyor.

ios7 artık iphone 3gs kullananları kapsamıyor. artık eskiden olduğu gibi apple çıkıp %90 oranına kullanıcılarımız en son sürüm kullanıyor, android kullananlar bla bla bla … diyemeyecekler.

samsung kullanıcıya acımasa da; en azından androidin açık kaynakları sayesinde, halen orjinalde 2.3 te kalmış olan tabletimi android 4.2 ye yükseltebiliyorum.

Telefon üreticileri bizi de düşünsün. Avucumuzda kolayca tutabileceğimiz boyutta günümüzün teknolojisine ayak uydurabilecek güçte bir telefon üretin de ben de alayım.

yazının bir yerinde windows mobile den bahsetmiştim. mobil dünyanın çok gerisinde kalan microsoft, birkaç atak ile windows phone 8 ile bir yenilik yaparak tekrar piyasaya girmeye çalıştı.

çağın gerisinde kalan nokia da kendini kurtarabilmek için windows kullandı. oraya güzel bir telefon çıktı ama onun da geleceği beni yine bada gibi korkutuyor.

bakalım zaman ne gösterecek. bir üretici azcık piyasa araştırması yapıp herkesin telefonun büyüklüğünden şikayetçi olduğunu farketmesi lazım.

en iyi donanımı koyabilmek için telefonun boyutunu 15cm yapmak zorunda değilsiniz.

Önünüzde macbook air gibi bir örnek var. dizüstü piyasasında herkes daha ince, daha güçlü ve daha küçüğünü yapmak için çabalarken, mobil dünyası neden daha büyüğünü yapmaya çabalıyor?

Telefonun en güçlü ve daha küçük yapan bence kazanır.