Microsoft yeni nesil oyun konsolunu tün gece itibariyle tanıttı. Xbox-One
Xbox360 ilk çıktığında sadece oyun amaçlı olarak çıkmış ama zaman içinde netflix film kiralama, espn spor müsabakalarını izleme, müzik dinleme, kinect ile serbest oyun oynama gibi, üretimi sırasında planda olmayan bir çok geliştirme gördü.
Oyun oynatıcı özellikleri her ne kadar halen günümüzde çıkan tüm oyunlara yetse de, asıl amacı olmayan hd film izleme için farklı işlemcilere ihtiyaç var.
Tabiyki bu durum işlemci ram ve grafik işlemcilerinin geliştirilmesini gerektiren başlıca unsurlar. 7 sene sonunda artık yeni bir konsol üretilmesi gerektiğini herkes söylüyordu. Asıl amacı oyun oynamak olan bu cihaz, artık yepyeni bir hal alıyor. evimizdeki mediaplayerlerin, radyoların, uydu alıcının yerine geçiyor.
Daha önceleri bir çok defa Xbox720 ismiyle dedikodusu yapılan bu cihazın ismi şimdiye kadar hiçbir yere sızdırılmıyordu.
şekli ile alakalı kimsenin net bir tahmini yoktu. Sonunda herşeyiyle gün yüzüne çıktı.
Öncelikle cihazın donanım seviyesi bihayli yükseltilmiş
Microsoft yetkililerinin söyledikleri, grafik performansını 8 kat arttırdıkları yönünde.
xbox 360 ta 500 milyon transistörlü 3 şekirdek işlemci varken, xbox one da 5 milyar transistörlü 8 çekirdekli işlemci mevcut.
xbox 360 ta 512Mb ram varken, xbox ona da 8Gb rame yükseltilmiş.
Bu kadar yükseltilmiş bir donanım ile artık çok daha gerçekçi ekran görüntüleri ile oyun oynayacağımız kesin.
konsol ile birlikte ilk duyurulan oyun forza 5 oldu
Standartta 250Gb olan disk kapasitesi 500 Gb a yükseltilmiş.
Dual-Dvd Player yerine Blue-ray eklenmiş.
Ayrıca artık oyun skorlarımız microsoft azure platformunda tutulacak. oynadığımız oyunlardaki aldığımız skorlar ve açtığımız ödüller, oturum açtığımız tüm xboxlarda geçerli olacak.
Multiplayer oyunlardaki 16-32 kişilik oyunların yerine artık 128 kişiye kadar kişi ile multiplayer oynanabilecek
Konsolun genel olarak şekli değiştirilmiş ve daha büyük bir kutu ortaya çıkmış. Kutunun üstündeki her yerde 16:9 oranında diktörtgenlerle farklı materyaller kıllanıldığını görmek mümkün.
Kol konusuna gelince; ecnebinin controller dediği , dilimize kumanda olarak çevrilen oyun kolu için mantıklı bir kelime oturtmamız gerek. Şimdilik kol diye devam edersek, xbox-one kolu da değişmiş.
Tam ortadaki büyük Xbox tuşu daha yukarıya alınmış. Oyun oynarken heyecanlı kişilerin start yerine yanlışlıkla basmasının önüne geçilmiş gibi duruyor.
Pil yuvası değiştirilerek kolun alt yüzeyine daha geniş ama ince bir pil eklenmiş. böylece kullanılmayan parmaklar için altta daha güzel boş bir alan oluşmuş
Gelelim kinect konusuna
Kinect de sıfırdan tasarlanmış. sensörleri güçlendirilmiş. Ses algılaması yenilenmiş
Öne yerleştirilen 1080p kamera ile artık çok daha net bir algılama imkanına sahip. Saniyede 60 kare video çekebiliyor. Bu sayede artık kinect kamerası doğrudan skype görüşmelerinde webcam yerine kullanılabilecek. İnfrared teknolojisi de bihayli arttırılmı. Artık yüzünüzdeki pigment değişikliklerini takip ederek kan dolaşımınızı ve kalp atışınızı izleyebiliyor. infrared olarak takip ettiği için cilt rengi ile ilgili bir sıkıntısı da yok.
En ilginç yanı ise yeni eklenen cmos radar sensör ile artık odanın derinliğini ve içindeki nesnelerin yerini hiç ışık olmasa bile belirleyebiliyor. bu sayede artık kinectten kaçmanıza olanak yok. Yüz tanıma, smiley tespiti, hangi kaslarınıza yüklendiğiniz tespiti gibi bilgileri de oyuna vererek artık oyunların bu bilgilerle bize daha gerçekçi tepkiler vermesini sağlayabilecek.
Enerji tasarrufu konusunda birkaç farklı mod var, isterseniz sadece mikrofonu açık bırakacak şekilde kapanabiliyor. Kapalı durumdayken bile artık “xbox on” diyerek xboxun sizi duymasını ve açılmasını sağlayabilirsiniz.
Xbox-One Oyun makinesi değil Yeni oturma odası deneyimi
geçen sene Wii U ile tv alıcı özelliği konusunda nintendo birşeyler denemişti. Fakat çok da populer bir çözüm olamadı.
Xbox-one ile artık iptv sistemleri de cihazın içinde olabilecek. Bakalım Türkiyede nasıl bir hizmet gelecek. büyük ihtimalle tivibu ile anlaşacaklarını düşünüyorum. tivibu’nun motorolla iptv cihazları pek yeterli durumda değildi.
Tv seyrederken sesimizi, el hareketlerimizi ya da kolu kullanabiliyoruz. geçmek istediğimiz kanalın ismini söyleyerek doğrudan o kanala geçebiliyoruz. Seyretmek istediğimiz film, dizi, program adını söyleyip, yayın akışında o anda onu gösteren kanala geçebiliyoruz.
Evde eşimizle ne kavgalar ederiz artık, “xbox muhteşem yüzyıl”, yo yo yo “xbox kuzey güney”
Xbox platformunun windows 8 ile birlikte ortak bir platforma kavuşması ve windowsun bu platformu hem surface hem de windows phone içinde de kullanması, bu ekosistemi iyice güçlü yapıyor.
Smartglass uygulaması ile birlikte artık xboxun bir kısmını akıllı telefonunuzdan ya da tabletinizden kullanabiliyorsunuz. Bazı oyunlar smartglass ile bütünleşik çalışmaya başladı. örneğin dance central 3 oyununda kinect karşısında 2 kişi dans ederken, bir arkadaşınız da size smartglass ile dj lik yapabiliyor. ya da silahlı oyunlarda mermi sayınız ve enerjiniz önünüzdeki tablette gösterilebiliyor.
Smartglassı klavye olarak kullanıp internete girebliyor ve yazı yazabiliyorunuz. bu da artık cihazların klavye mouse sorununu ortadan kaldırıyor.
Microsoft bir yazılım devi olarak biliniyor.
Her zaman da rakip olarak Apple (donanım üreticisi) ve Google (yazılım üreticisi) ile rekabet halinde gösterildi.
Halbuki microsoft uzun zamandır hem yazılım hem de donanım üreticisi. Bu güne kadar da donanımını ve yazılımını kendi ürettiği en iyi ürünü xbox 360 oldu. Diğer ürünlerde çok başarı sağlayamadılar.
Microsoftun surface ürünü dünyada 2 milyon adet sattı. windows phone ile telefon piyasasında sadece %3.2 pazar payına hakim
ama xbox 360 olarak baktığınızda 77 milyon satış adeti ile amerikadaki en çok satılan konsol.
Böyle bakınca microsoftun hangi alanda daha çok kar ettiği ortada. Gelecekte de hangi yönde geliştirmeler yapacağını ya da hangi yöne eğileceğini de rahatlıkla görebiliyoruz.
Bitmeyecek birşey varsa o da oyun piyasasıdır. Oyun piyasasında da, çözüm olarak sadece oyun oynamayı değil, bir eğlence makinasını yaparak microsoft daha çok ekmek yiyecek gibi duruyor. Zaten rakip olarak karşısında sadece sony ve nintendo var. Bu firmalar da en iyi kozlarını zaten kullanmış durumdalar.
Microsoft’a Xbox-One için konsol piyasasında şimdilik açık ara en iyi cihazı yaptığını söylersem hiç de abartmış olmam.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.